bevezetés

A tapéta és a tapétázás

A tapéta és a tapétázás

Falfelület vizsgálata tapétázás előtt

2016. július 12. - Wallmaxx KFT

Tanácsok, tapétázás előtt

A tapétázás végső eredményét nagyban befolyásolja a falfelület vizsgálata és alapos előkészítése.Sokszor mellőzik ezt a munkafolyamatot,néhányszor a technikai tudás hiánya miatt. Mivel szépen tapétázni csak megfelelő alapra lehetséges így szeretném megosztani néhány olyan egyszerű falfelület vizsgálat alapjait,amivel tisztábban láthatjuk a fal hibáit és később elkerülhetünk sok bosszúságot.

 

Penészesedés: a penészfoltok magas páratartalom,hiányopeneszedes.jpgs szellőztetés,elégtelen fűtés és a napfény hiánya miatt fordulhatnak elő.Ide sorolható még a nem megfelelő szigetelés,aminek hiányában a belső téren a hideg levegő lecsapódik és penészfoltok képződnek.

tapétázás előtti javaslat: alaposan távolítsa el a penészt,majd kezelje a területet gombaölő szerrel.Teljes száradás után jöhet a glettelés,csiszolás stb. Ha a penész a szigetelés hiánya miatt nagyobb területen jelenik meg, azon a területen a megfelelő szigetelés kialakításáig nem ajánlott tapétázni.

 

soviragzas_rozsdafolt.jpg Sóvirágzás, rozsdafolt: a felület elszíneződése az oldóanyagok szivárgása  folyamán,sárga színű sóvirágok csapódnak ki a vasbeton gerendák elégtelen  fedése  miatt.

 tapétázás előtti javaslat: szüntesse meg a károsodást okozó nedvesség  forrását.Hagyja kiszáradni a felületet, salétromosság esetén kefélje le a felületen  lerakódó sóréteget, majd korróziógátló festékkel fesse le a fém részeket.Majd  ezután glettelés- esetleges szigetelés- stb.

 

falkaparas.jpg

 Kaparási vizsgálat: megmutatja a felület nem megfelelő stabilitását

 

 tapétázás előtti javaslat: spatulya vagy falcsiszoló gép segítségével távolítsa el  a laza részeket,és szükség esetén kezelje a felületet alapozóval.

 

 

kretasodas.jpgFalfelület krétásodás vizsgálata: a tenyerével egyszerű áttörléssel dörzsölje át a felületet,ha a felületi krétásodás a kezén nyomot hagy és a falfelület ledörzsölődik,akkor a felület nem teljesen stabil.

tapétázás előtti javaslat: spatulya vagy falcsiszoló gép segítségével távolítsa el  a laza részeket,és szükség esetén kezelje a felületet alapozóval.

 

 

 

ragasztoszalag_feltepes.jpgRagasztószalagos feltépési vizsgálat: ragasszon egy ragasztószalag csíkot a falfelület mentén majd húzza azt le; az esetlegesen levált réteggel felfedhetjük a falfelület nem megfelelő alapját

tapétázás előtti javaslat: spatulya vagy falcsiszoló gép segítségével távolítsa el  a laza és régi levált festékréteget,és szükség esetén kezelje a felületet  alapozóval.Glettelés,csiszolás után a megszokott munkafolyamatok jöhetnek.

 

 

vizszoras.jpgFelület vizsgálata vízszórással: vízpermetezővel szórjon vizet a falfelületre,ha a víz gyöngyöződik a felületen,akkor azt az jelzi,hogy a zsaluzat olajos szennyeződét hagyott vagy valami miatt ilyen lerakódás keletkezett.Az ilyen felület általában fényesebb és korlátozott mértékben nedvszívó.

tapétázás előtti javaslat: dörzsölje,csiszolja át a felületet gépi falcsiszolóval majd alapozza le,glettelés stb. Az előkészített felületen,tapétázás előtt mindenképpen ajánlott egy próbaragasztás!

 

falrepedes.jpg

Rövid és viszonylag egyenletes eloszlású hajszálrepedések: a vakolatból kiinduló repedések általában nem mélyek, a szerkezeti repedések a szerkezeti mozgásokból adódóak és javításuk bonyolultabb.

tapétázás előtti javaslat: simítsa át az egész felületet minőségi, diszperziós glettelő anyaggal, ha repedések mélyebbek,használjon vlies alapú makulatúrát. Ilyen felületekre csak vlies- gyapjúrosttal erősített- tapéta ajánlott.

 

 

Összességében elmondható,hogy a tapéta azon túl,hogy a mintája az elképzelésnek megfelelő, mindig minőségi legyen és ha lehetséges vlies alapú. A rasch tapéták minden ilyen követelménynek megfelelnek,és a megfelelően előkészített falfelületen szobáink díszei lesznek. A tapétázás is egy bonyolultabb folyamat,és a tökéletes végeredményhez sokszor van szükség egy tapasztalt mester tudására és tapasztalatára. Németországban a rasch tapéta gyár,a mesteremberek részére sokszor indít ingyenes továbbképző tanfolyamot, ezzel is segítve a festőmesterek munkáját. Ha ön is a rasch tapértára szavaz,a Wallmaxx tapéta webáruház szívesen nyújt önnek is tanácsot telefonon vagy személyesen vagy akár vállalja a kivitelezést is.

Ha tapéta vagy tapétázás a Wallmaxx KFT mindig jusson eszébe!

Wallmaxx KFT tapéta Export-Import

Tapéta webáruház üzemeltetés

www. wallmaxx.hu

06207771588

A bejegyzés trackback címe:

https://wallmaxx-tapeta.blog.hu/api/trackback/id/tr98882696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása