bevezetés

A tapéta és a tapétázás

A tapéta és a tapétázás

Tapétázás saját kezűleg, de valóban menni fog?

2017. július 21. - Wallmaxx KFT

Szerző: Wallmaxx KFT rasch tapéta webáruház

Szobafestés-Tapétázás-Burkolási munkák rendelhetőek 3 év garanciával:

https://wallmaxx.hu/lakasfelujitas/

A tapéta divat, ehhez nem fér kétség a választék óriása, a minőség évről évre egyre jobb. Manapság olyan felületi eljárásokat is használnak a tapéta gyártók -pld. a rasch vagy Marburg tapéta gyár- ami tíz évvel ezelőtt nem volt. Ez magával vonzotta a fejlesztési költségek növekedését és ez meglátszik az árakban is. Egy tekercs tapéta ára manapság 8-10 Ezer forint között természetes. Ezért a pénzért különlegesen szép struktúrát tud adni a felületnek és tartós is.

Ha megvan, már csak fel kell kerüljön a falra, erre sok vállalkozó kedvű és költséget csökkenteni kívánó ügyfél saját maga vállalkozik is,de felmerül kettő kérdés: valóban megéri saját kezűleg? És meg is tudja csinálni?

Érdemes elgondolkodni azon,hogy; tapéta alá a falfelület előkészítése az egy igazi türelemjáték még a szakembernek is. Rossz minőségű falfelület esetén többszöri glettelés majd csiszolás, száradás ,esetleg falfix ha nem stabil a felület. A kikevert glettanyag nem lehet sem nagyon híg, sem nagyon száraz. Nem annyira egyszerű, márpedig ez a lelke a szépen kivitelezett munkának. Persze a tapéta vastagsága megenged néhány tized milliméter fal egyeletlenséget, de a mintaillesztések csak akkor lesznek pontosak ha a fal szép egyenes.

Egy előzetes kalkuláció segédlet:

Költségek: 

  •  glettanyag   1mm vastagság esetén kb 1kg/nm
  •  falcsiszoló zsiráf bérlése+ csiszoló korong   kb 7500-8000Ft/ nap
  •  szükséges szerszámok megvásárlása: ragasztózó henger, teddy henger, fém vonalzó                                    esetleg tapétázó asztal, stb
  •  sok esetben szükséges egy magasabb létra is     13-18 Ezer Ft

Megfontolandó:

  •   valóban fel tudom mérni a munkához szükséges idő ráfordítást? Mert ami a mesternek 3 nap, az egy                 kezdőnek több mint egy hét...
  •   biztos,hogy elég lesz a tapéta,ha én kezdek bele is? Nem keletkezik több selejt?
  •   nem járok jobban ha addig a saját munkámat végzem, amivel kereshetek is?
  •   munka közben nem fog elmenni a kedvem ha nem lesz tökéletes a munkám?
  •   az eredmény valóban olyan lesz ha én csinálom, mint amilyet szeretnék?

 

Gyakorlatlanoknak érdemes rászámolni a tapéta mennyiségre is, gyakran előfordul hogy elszabják a méretet vagy összeragad a beragasztózott tapétacsík, esetleg le kell szedni a csíkot és újat ragasztani mert nem lett függőleges. Extrém esetben a ragasztóhoz túl sok vizet adtunk vagy nem kevertük el megfelelően, amitől a metilcellulóz szemcsék sem oldódtak fel, a tapétaragasztó túl híg lett. Az ezzel ragasztott tapéta másnapra szépen elválhat a falfelülettől és akár magától le is esik.

Elterjedőben van a vlies alapú tapéta is- kiemelendő a rasch tapéta kiváló minősége- mely valóban könnyebbséget jelent,de sokan túlzottan is leegyszerűsíteni vélik a tapétázást és csodaként tekintenek erre az anyagra, de valójában az összes ráfordított munka maximum 10-15%-át tudjuk időben megtakarítani,de a felület előkészítést a makulátlan precíz munkát nem.

Érdemes tehát elgondolkodni mielőtt nagyobb tapétázási munkába gyakorlatlanul belevágunk,mert sokan fel sem tudják mérni,hogy mennyi időre és energiára van szükség 10-15 tekercs tapéta felragasztásához.

Természetesen ha van egy kis barkácsérzékünk, türelmünk és precízen tudunk dolgozni no és van időnk is, akkor belevághatunk,de kezdésként csak 3-4 tekercs tapéta ragasztását javasoljuk. Azután már: gyakorlat teszi a mestert!

 

Tapétázási útmutató kezdőknek vlies tapétához:

http://wallmaxx-tapeta.blog.hu/2016/10/23/vlies_tapeta_ragasztasa_lepesrol_lepesre#more11831373

 https://wallmaxx.hu/tapetazas-utmutato/

Jó munkát kíván a:

Wallmaxx KFT

rasch-tapéta-Webáruház

1146 Budapest, Hermina út

www.wallmaxx.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wallmaxx-tapeta.blog.hu/api/trackback/id/tr1312678379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása